duminică

Goblen cu diagrama vs. goblen cu panza pictata


Eu consider ca goblenurile cusute dupa diagrame (fie diagrame alb-negru fie diagrame color) sunt cele mai reusite goblenuri, fiindca ele redau cu exactitate modelul de goblen ales. Goblenul cusut pe panza pictata nu are aceeasi exactitate a punctelor ca a goblenului cusut dupa simbolurile tiparite din diagrame si se confunda cu usurinta nuanta de mouline de cusut cu vopseaua de pe panza, am cusut cu ani in urma cateva goblenuri pe panza pictata si din experienta spun ca este o diferenta foarte mare de calitate intre un goblen cusut pe panza pictata si acelasi goblen cusut dupa simbolurile din diagrame (exemplu: in cazul goblenurilor care contin mai multe nuante de bej, pe panza pictata se confunda foarte usor intre ele si se cos puncte de goblen cu o alta nuanta care nu ar fi trebuit sa fie cusute acolo). In cazul portretelor fetele personajelor ar avea multe modificare, detalii importante din goblen sunt afectate.

Un alt dezavantaj al coaserii pe panza pictata este acela ca unele nuante de mouline pot fi usor colorate din cauza vopselii din panza de goblen (o nuanta de alb cusuta langa o nuanta de negru va face ca acele puncte cusute care ar fi trebuit sa fie albe sa devina de culoare gri, astfel calitatea goblenului are de suferit.

Sunt goblenuri pictate care contin putine culori si pot reda fidel imaginea pictata pe panza de goblen insa aceste goblenuri care contin suprafete mari de coasere cu o singura nuanta sunt considerate pictura naiva (asemenea unui desen), nu au valoarea unui goblen cusut dupa diagrame cu un numar mai mare de culori, acesta reproducand in cele mai mici detalii pictura autentica. Diagramele de goblen ofera asezarea corecta si exacta a punctelor cusute din goblen, astfel ca in cazul coaserii unui goblen care contine chiar si 16 nuante de bej (am cusut un astfel de goblen) fiecare nuanta este asezata la locul ei si nu se pot confunda unele cu altele, simbolurile departajand corect aceste nuante.